Zdravstveno osiguranje za kućne ljubimce: Kako pravilno zaštititi svog četveronožnog prijatelja

|

Mazenje stenca zivotinjsko zdravstveno osiguranje za pse
Najvažnije činjenice o zdravstvenom osiguranju životinja

Vrijeme čitanja: približno 4 minuta

  • Mačke i psi među najpopularnijim su kućnim ljubimcima u Europi. U europskim kućanstvima ima oko 340 milijuna životinja.
  • Kućni ljubimac može brzo postati skup. Kako vrijeme prolazi, povećavaju se i troškovi za hranu i posjete veterinaru.
  • Zdravstveno osiguranje životinja pomaže kod visokih veterinarskih troškova. Zdravstveno osiguranje mačaka i pasa nudi sveobuhvatnu zaštitu, uključujući troškove operacija.
  • Neka osiguranja u sklopu zdravstvenog nude i osiguranje od štete koje vas štiti od financijskih posljedica štete koju prouzroči vaš ljubimac.

Bilo pas, mačka, zec ili hrčak – život bez kućnog ljubimca mnogima je nezamisliv. No ako imate vjernog četveronožnog prijatelja, snosite odgovornost dugi niz godina. Dobro osiguranje jednako je važno za vašeg ljubimca kao i za vas. Saželi smo najvažnije savjete na temu zdravstvenog osiguranja kućnih ljubimaca i pokazat ćemo vam kako osigurati svog ljubimca.

Kućni ljubimci obogaćuju živote mnogih ljudi. Nije iznenađujuće da je broj kućnih ljubimaca u Europi u stalnom porastu. Istraživanje Europske federacije industrije hrane za kućne ljubimce (FEDIAF) pokazuje da je 2022. godine u Europi bilo 340 milijuna kućnih ljubimaca . Mačke su bile najpopularniji kućni ljubimci, njih 127 milijuna, a odmah iza njih slijede psi (104 milijuna). S druge strane, ptice (53 milijuna), male životinje (29 milijuna) i ribe (22 milijuna) su manje zastupljene.

Trošak kućnog ljubimca

Tijekom svog života kućni ljubimci ne troše samo vrijeme, već i mnogo novca. Troškovi se mogu grubo podijeliti u tri kategorije:

  1. Troškovi hrane
  2. Troškovi nabavljanja ljubimca
  3. Veterinarski troškovi

Godišnji troškovi uvelike se razlikuju od životinje do životinje. Koliko košta jedna životinja godišnje?

Najskuplji ljubimac je pas. Vlasnici pasa bi trebali očekivati okvirno 1200 eura godišnjeg troška. Za usporedbu, mačke koštaju manje od pasa - okvirno 1000 eura godišnje. Međutim, ovi izračuni se odnose na prosječnu gornju granicu, odnosno ovise o vrsti hrane, posjetama veterinaru, odlascima u salone za njegu, vrsti pijeska, ampula, itd. U pravilu, što je životinja manja, to su manji godišnji troškovi, pa će godišnji troškovi za pticu ili glodavca biti značajno niži.

Izdaci za hranu najveći su za sve životinjske vrste, ali kada su posjeti veterinaru nužni, čak i mali tretmani mogu oštetiti proračun i povećaju troškove za veterinarsku njegu. Vitalna operacija može se brzo popeti na iznos od nekoliko tisuća eura. Zdravstveno osiguranje životinja može biti korisno u takvim slučajevima. Pokriva troškove liječenja i operacije, nudi sveobuhvatnu zaštitu, a istovremeno ga nećete pretjerano osjetiti na kućnom budžetu.

Pas i macka leze na livadi zdravstveno osiguranje zivotinja

Koje je zdravstveno osiguranje životinja dostupno?

Kućni ljubimci mogu imati dug i sretan život ako se o njima dobro brine. Međutim, čak ni najbolja njega ne može spriječiti bolest ili nesreće. U takvom slučaju želite najbolju njegu bez razmišljanja o visokim troškovima. Kod zdravstvenog osiguranja kućnih ljubimaca za pse i mačke obično možete birati između dvije vrste osiguranja: zdravstveno osiguranje mačke ili psa i osiguranje koje pokriva i štete.

Zdravstveno osiguranje pasa i mačaka:

  • Pokriva troškove veterinara, operacije i liječenja, pružajući sveobuhvatnu zaštitu vašem ljubimcu
  • Ovisno o paketu, pokrivene su različite pogodnosti, kao što su:
    • Opći tretmani
    • Godišnja paušalna naknada za cijepljenje, preventivne preglede ili tretmane protiv glista
    • Bolesti specifične za pasminu
    • Stomatološki tretmani
    • Slobodan izbor veterinara i klinike
    • Operacije

Osiguranje za kućne ljubimce:

  • Osigurava troškove:
    • Koje vaš ljubimac eventualno počini nad tuđom imovinom
    • Nastale zbog traženja nestale životinje
    • Eutanazije ili troškove oko zbrinjavanja preminule životinje
    • Može čak pokrivati i cijenu nabave novog ljubimca iste pasmine

Neka osiguravajuća društva nude pokriće i u inozemstvu . Na primjer, ako ste sa svojim psom privremeno u inozemstvu, ondje vrijedi i zdravstveno osiguranje vašeg psa.

Koliko će biti skupo operativno ili zdravstveno osiguranje ovisi o raznim čimbenicima. Najvažniji čimbenici uključuju:

  • Starost vaše životinje
  • Pasminu
  • Način držanja životinje (unutra ili vani)
  • Željene usluge
  • Način plaćanja

Naš savjet: Čim prije sklopite zdravstveno osiguranje za svog ljubimca, to će vaša mjesečna premija osiguranja biti jeftinija. Štoviše, životinje ne mogu biti osigurane po prvi puta nakon određene dobi, stoga se isplati biti brz.

Covjek drzi macku u rukama zdravstveno osiguranje za macke

Važno: Osiguranje koje pokriva odgovornost za materijalnu štetu

Osiguranje koje pokriva odgovornost za materijalnu štetu je dio nekih osiguranja za kućne ljubimce, zajedno sa zdravstvenim osiguranjem ili pak zasebno. Svaki pas treba trčati, a pritom i susresti druge pse i ljude na ulici ili u šumi. Ako vaš pas ozlijedi druge ljude ili izazove prometnu nesreću, šteta može brzo dosegnuti ogromne iznose.

Kao vlasnik, vi ste odgovorni za svoju životinju - slijedom toga morate platiti nastalu štetu. Vaše privatno osiguranje ne vrijedi u takvim slučajevima. Osiguranje od odgovornosti za pse štiti vas i isplaćuje odštetu u slučaju štete nad osobama, imovinom ili sredstvima.

Isplati li se zdravstveno osiguranje životinja?

Postoje dobri razlozi za zdravstveno osiguranje. S obzirom na povećane veterinarske troškove, zdravstveno osiguranje za kućne ljubimce može biti posebno korisno za pse i mačke. Štiti vas od neočekivanih i visokih veterinarskih troškova koji mogu brzo premašiti vaš financijski proračun.

U prvih nekoliko godina vi i vaš ljubimac rijetko ćete ići veterinaru – samo na rutinske preglede ili cijepljenja. Međutim, rizik odbolesti raste s godinama. Starije životinje obično trebaju skuplju veterinarsku skrb. Ako vaš četveronožni prijatelj u prosjeku živi dugo, premija osiguranja će se najvjerojatnije dugoročno isplatiti.

Pročitajte i:

Dva mladića sjede na kombiju – Život u kamperu

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Život u kamperu: Financije i osiguranje na putu

Ujutro se probudite u Njemačkoj, a navečer zaspete u Nizozemskoj s pogledom na more. Putovanje kamperom nezaboravna je avantura. Kako se san o bezgraničnoj slobodi ne bi pretvorio u noćnu moru, trebate se dobro pripremiti. Pokazat ćemo vam kako se pripremiti na neočekivano – što se tiče financija i osiguranja.

Par na kauču koji se useljava zajedno

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Prvi zajednički stan: Što trebate znati

Jedna od vjerojatno prvih velikih avantura za svaki par je njihov prvi zajednički stan. Pronalaženje pravog stana je izazov samo po sebi. No, zajedničko stanovanje je ustvari još uzbudljivije. Namještaj, uređivanje, kućanstvo, financije i svakodnevni život. O svemu je potrebno razgovarati i sve razjasniti. Za Vas smo saželi najvažnije činjenice i savjete.