Šteta od kuna na Vašem automobilu i kući: što trebate učiniti

|

Žena pored ceste ima kvar na automobilu
Najvažnije činjenice o šteti od kuna

Vrijeme čitanja: približno 4 minuta

  • Kune mogu uzrokovati velike i skupe štete na automobilima ili kućama. Popravak električnih automobila naročito može brzo postati skup.
  • Životinje su vrlo aktivne od ožujka do kasnog ljeta. Traže zaklon u prostoru oko motora ili krovovima.
  • Štete od kune mogu nastati na raznim mjestima. Razne police osiguranja pokrivaju nastale troškove i štite vas od financijskih gubitaka.
  • Postoje razne metode za brzo tjeranje životinja.

Hladni zimski mjeseci su prošli, bliži se rano ljeto i donosi nepozvane goste: kune. Šteta od kuna nije samo neugodna, već prije svega može biti skupa. Od pregrizenih kabela u motornom prostoru do buke u potkrovlju - postoji mnogo različitih vrsta oštećenja uzrokovanih kunama. No koji je najbolji način da zaštitite svoj automobil ili dom? Saželi smo najvažnije informacije i savjete o ovoj temi.

Kuna je možda mala, ali je njezin utjecaj vrlo zamjetan. Nagrizi kuna prouzročili su u Njemačkoj štetu veću od100 milijuna eura 2022. godine. Tek se neznatno povećao broj nagriza kuna. Trošak popravaka postaje sve skuplji, a jedan od razloga: električni automobili. Kune često uzrokuju ozbiljne štete, aposebno na električnim automobilima. Problem ovdje nastaje jer se pojedinačni dijelovi ne mogu popraviti, već se moraju u potpunosti zamijeniti. U skladu s tim rastu i troškovi.

Zašto kune rade štetu?

Kune vole biti blizu ljudi. Čak im se sviđa živjeti u gradu u našem susjedstvu. Budući da su aktivne noću, a danju spavaju u skrovištima, nisu toliko upadljive. Međutim, mogu postati problematične. Kune bjelice posebno vole motore i tavane. Tamo brzo uzrokuju veliku štetu koja može biti skupa.

Te su životinje vrlo aktivne tijekom sezone parenja od ožujka do kasnog ljeta. Mužjaci žele pridobiti ženku. Kako bi to učinili, moraju širiti jak miris i imati veliki teritorij, a to uzrokuje štetu na automobilima. Kuna često nagriza područje motora kada je tamo bila druga životinja jer im područje motora nudi zaštitu i služi kao prostor za hranu. Jači mužjak namiriše uljeza, postane agresivan i grize kablove i crijeva

Šteta od kune na autu

Uništeni kabeli i žice mogu imati opasne posljedice – ali kako drugačije prepoznati nagriz kune? Ako prepoznate ove znakove, kuna bi mogla biti u Vašem automobilu:

  • Rashladna tekućina je iscurila
  • Motor više ne pali jer su kablovi za paljenje izgriženi
  • Trokutasti tragovi ugriza na plastičnim ili gumenim dijelovima
  • Otisci šapa ili krzno na karoseriji ili u prostoru motora
  • Fekalije u blizini vašeg automobila
Žena drži ruke iznad glave i zabrinuto gleda prema gore

Kune na tavanu

Koji su indikatori najezde kuna u vašem domu? Ovi znakovi pokazuju da imate kune pod krovom:

  • Zvukovi provlačenja u potkrovlju ujutro i navečer
  • Tragovi izmeta i urina
  • Ostaci strvina

Kako se zaštititi od kuna bjelica

Kune možete zadržati podalje od automobila, naročito prostora oko motora, različitim metodama. Međutim, koje su metode učinkovite? Za vas smo izdvojili najčešće:

1. Mirisi:

Mnogi ljudi koriste mirise kako bi otjerali kune - kao što su mirisi za WC školjke, kuglice od naftalina ili pseća dlaka . Međutim, te metode ne djeluju dugoročno. Životinje se brzo naviknu na nove mirise. Čak i komercijalni mirisi pomažu samo kratko vrijeme.

2. Žičana mreža:

Komad žičane mreže ispod vozila može otežati pristup životinjama. Najbolje je potpuno zatvoriti prostor motora.

3. Pranje motora:

Kune bjelice privlače mirisi drugih kuna zbog kojih reagiraju agresivno. Pranje motora može pomoći ako sumnjate na životinje u blizini.

4. Svjetlo:

Kune su noćne životinje i stoga izbjegavaju svjetlost. Parkirajte automobil ispod ulične svjetiljke ako parkirate na javnom mjestu. Za nadstrešnice za automobile i privatna parkirališta preporuča se jak izvor svjetla s detektorom pokreta.

Mladi par gleda u potkrovlje

5. Redovne kontrole:

Redovito provjeravajte prostor oko motora i potkrovlje i pripazite na prve znakove kuna. Rutinski pregled posebno se isplati u proljeće.

6. Zaštita:

Pravo osiguranje ne može spriječiti nagrize kuna, ali pokriva troškove koji tako nastanu. Pravo osiguranje automobila ili doma zaštitit će vas od financijske štete.

Pročitajte i:

Mlada žena trči u parku

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Osiguranje za mlade: Sve što trebate znati

Osiguranje imovine i kućanstva ili osiguranje od osobne odgovornosti - lista osiguranja je duga. Gotovo je nemoguće znati za svako. Postoji polica osiguranja za svaku životnu situaciju, svaki vrijedni predmet i svaki događaj. Koja osiguranja trebate? Koja su manje važna? U ovom članku možete saznati koje police osiguranja imaju najviše smisla za mlade.

Par se seli u svoju prvu nekretninu

| OVB Allfinanz Croatia d.o.o.

Kupnja nekretnine: Ostvarenje sna o posjedovanju doma

Napokon izlazite iz unajmljenog stana u vlastitu kuću s vrtom. Opremite svoja četiri zida onako kako vam se sviđa – bez da pitate stanodavce za dopuštenje. Kako se san o vlastitom domu ne bi pretvorio u noćnu moru, važno ga je pravilno isplanirati i financirati. Ovdje saznajte kako možete ostvariti svoj san o posjedovanju vlastita četiri zida unatoč rastućim kamatama.